Hogyan működik az elektromos kutyakerítés

Ekkor posztolva: máj 1, 2017

Kategóriák: Cikkek

Az elektronikus kerítés kiváló megoldást jelent nemcsak kutya, de azoknak a kerttulajdonosoknak is akiknek kis kedvence szeret futkározni vagy éppen virágágyást feltúrni.

Ne tévesze meg a név és ne úgy képzelje el a kutyakerítést mint amivel a birka vagy egyéb nyájat kerítenek el és a legkisebb érintkezésre is megrázza az állatot. Az elektronikus kutyakerítés két részből áll: nyakörvből és az elektromos kerítésből (jelgenerátor + tekercs). A nyakörv itt jelvevőként működik, a biztonságos helyre tett jelgenerátor jeladó állomásként működik és a tekercs mint antenna. A tekercset beáshatjuk a földbe, ráakaszthatjuk meglévő kerítésünkre vagy csak egyszerűen lefektetjük a fűbe. A kerítést gyakran "láthatatlan kerítés" is nevezik, hiszen a földbe ásva észrevehetetlen, így nem zavarja a kilátásban.

Instalace ohradníku

A tekercs segítségével egyszerűen jelölje ki a kutya által szabadon használható területet. A tekercs mindkét végének a jelgenerátorba kell csatlakoznia, ezáltal kört alkotva. Ha a kutya megközelíti a kijelölt terület határát először egy figyelmeztető hangjelzést kap. Ha átlépi a határt akkor egy elektrosztatikus kisülést kap, ami nem okoz neki fájdalmat, de figyelmezteti, hogy helytelenül viselkedett. A könnyebb tájékozódás érdekében kis táblát, zászlót helyezhet a tekercs közelébe, ezzel segítve a kutyát, hogy hova mehet és hova nem. A maximálisan telepíthető tekercs hossza a választott modelltől függően akár 2200 méter is lehet. Ha az elkerített területen belül például virágágyás vagy medence található, akkor a tekercset magaköré tekerjük, így a kerítés és a virágágyás közötti területen a kutya szabadon mozoghat, a nyakörv ott nem fog működni.


BENTECH 026

A figyelmeztető jelzés hatótávolságát széles skálán állíthatja be (általában 40 cm és 6 méter között). Hasonlóan a figyelmeztető zónához a büntető zóna hatótávolságát (30 cm és 1,5 méter között) és intenzitását is megadhatja (legfeljebb 8 különböző intenzitást választhat, melynek erősségét a kutya méretéhez és érzékenységéhez kell igazítani). Amint a kutya megérti az összefüggést, onnantól kezdve már a hangjelzésre is elhagyja a kellemetlen zónát.

Elektronikus kerítésekből manapság már igazán gazdag kínálattal találkozhatunk. Vásárlásnál érdemes eldönteni, hogy csak vízálló (pl.: BENTECH 023)vagy teljesen vízhatlan készülékre van szükségünk (pl.: BENTECH KD660). Az olcsóbb készülékek ellenállnak a sárnak, esőnek, azonban ha teljesen vízhatlan terméket szeretnénk akkor mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe.
Lehetőségünk van olyan jelvevőt vásárolni ami elemmel működik és olyat is ami akkumulátorral, a különbség leginkább az árukban található. Olyan kerítést is vásárolhatunk aminek segítségével különböző impulzusokat állíthatunk be, például a BENTECH 026 elektromos kerítésen 5 lehetőség közül választhatunk - változtathatjuk az impulzus erősségét vagy akár teljesen ki is kapcsolhatjuk.
További kiegészítő nyakörvek vásárlásával egy kerítés több kutyát is segíthet a helyes útra téríteni. Néhány készülék kifejezetten a kisebb termetű kutyáknak és macskáknak ajánlott (pl.: Canifugue SMALL). A lakástulajdonosok számára is létezik megoldás, mégpedig vezeték nélküli, két zónás, így bármely háztartásban elengedhetetlen segítséget nyújt, hogy a kutya ne juthasson nemkívánatos helyekre. A jeladót egyszerűen csak helyezze a lakás azon pontjára, ahová nem szeretné, hogy kis kedvencebe betegye a lábát. (pl.: láthatatlan kerítés JF03)

Olvassa el további bejegyzéseinket Hogyan válasszunk elektromos kiképző nyakörvet és Tippek és trükkök elektromos nyakörvvel való kiképzéshez.