Tippek és trükkök elektromos nyakörvvel való kiképzéshez

Ekkor posztolva: ápr 15, 2017

Kategóriák: Cikkek

Az egyik alapvető szabály az elektromos nyakörvvel való kiképzéshez, hogy a kutya nem láthatja azt, hogy a kezében tartja a jeladót és a gombokat nyomkodja. Ha ez megtörténne akkor nagyon hamar rájönne, hogy a sokkot Ön okozza. Ha szeretne hinni a nyakörv pozitív hatásaiban még annak levétele után is, akkor elengedhetetlen, hogy a kiképzést nagyon türelmesen végezze, függetlenül attól, hogy a kiképző nyakörv megszokása vagy az arról való leszokás a cél.

Fokozatos hozzászoktatás: Naponta, véletlenszerű időközönként adja rá a kikapcsolt vevőt a kutyára, leginkább mielőtt valami olyat csinál amivel örömet szerez neki (például étkezés előtt, sétáltatás előtt, stb...). Körülbelül egy hét elteltével kapcsolja be a nyakörvet és már kezdheti is használni.

Fokozatos leszoktatás: Ha úgy dönt, hogy befejezi az elektromos kiképző nyakörv használatát, azt lassan és fokozatosan kell tennie és vértezze fel magát határtalan türelemmel, de higgyje el megéri. Azt javasoljuk, hogy ossza fel néhány ciklusra a sétáltatást, és ezek alkalmával fokozatosan csökkentse az elektromos nyakörv használatát. Egy ciklus legalább 10 sétából álljon. Az első ciklusban vegye le a nyakörvet 3, a második körben 5 alkalommal és így tovább. Végezetül néhány cikluson keresztül hagyja a kutyát teljesen véletlenszerűen hordani a nyakörvet, legfeljebb háromszor egy ciklusonként. Ugyanez a forgatókönyv a jeladó esetében is. Egyre kevesebbszer vigye magával a sétáltatások alkalmával. A fokozatos leszoktatás folyamán azonban sose tűrje el kutyája engedetlenségét! A kutya könnyedén felismerheti a nyakörv hiányát és engedetlenné válhat.

Be kell látnunk, hogy az elektromos nyakörv csak egy eszköz, ami segít nekünk abban, hogy kedvencünket leszoktassuk nemkívánatos szokásairól. Sajnos akadnak olyan emberek akik büntetés céljából használják a nyakörvet. Bárki bármit mondhat, de a büntetés a leghatástalanabb módja a képzésnek. Ha megbünteti a kutyát valamiért amit nemrég tett, higyje el, hogy nem fogja tudni miért kapja a büntetést.

Azok a kutyatulajdonosok akik a kiképző nyakörvet büntetésre használják, általában úgy látják, hogy működik. Azonban amikor nyakörv nélkül szeretnének sétálni a kutyával, nagyon hamar felismerik, hogy a kutya visszatér a korábbi nemkívánt szokásaihoz. Ez a felismerés a legtöbb tulajdonosnál természetesen nem tettszést vált ki és ezért azt a következtetést vonják le, hogy a kutyát foylamatosan a nyakörv segítségével irányítás alatt kell tartaniuk.

A következő bejegyzésben Hogyan működik az elektromos kutyakerítés.