Hogyan szoktassuk le kutyánkat az ugatásról?

Ekkor posztolva: dec 10, 2018

Kategóriák: Cikkek

Egy régi francia mondás szerint, ahogy nem akadályozod meg a kutyák ugatását, úgy a hazug ember hazugságát sem. Egy ukrán bölcsesség szerint a kutya azért ugat, mert nem tud beszélni. Mit tegyen az esetben, ha kutyája ugatása nemcsak a bölcs mondások tárgya, hanem komoly gond. Mi tévő legyen, mikor kutyája puszta unalomból ugat az Ön távvollétében és szomszédait már olyannyira zavarja, hogy ki nem állhatják.

Miért ugat?

Tudomásul kell vennünk, hogy kutyánk számára az ugatás teljesen természetes. A kutyák ugatásukkal adják tudtunkra mire van szükségük, esetleg veszélyre figyelmeztetnek. Amennyiben az ugatása szükséges és szolgálatot tesz, minden rendben van. De amikor a kutya ok nélkül, megállás nelkül ugat, mikor egyedül van otthon és ugatásból egyenesen hisztériküs üvöltésbe kezd, problémáról van szó.

Hogy leszoktassa kutyáját rossz szokásáról, meg kell tudnia az okát. A leggyakoribb esetben a kutya unatkozik, vagy esetleg fél. A kutya társas lény, ezért számára az egyedüllét nem természetes állapot. Amikor mégis egyedül marad, minden kutya saját módján birkózik meg az adott helyzettel. Az egyik tönkre teszi a berendezést, a másik egész nap ugat.

Hogyan szoktassuk le?

Több módszer is létezik, hogyan szoktassuk le kutyánkat állandó ugatásáról. A legegyszerűbb, hogy egyedülléte alatt bekapcsoljuk neki a TV-t esetleg a rádiót. Egy régi ruhadarab is megteszi, melynek köszönhetően kutyája Önt közel érezheti. Egy eredeti játékot is adhat kutyusának, mely hosszab időre leköti távolléte alatt. Ideális, a kutyát, mielőtt egyedül hagyjuk, hosszabb sétára vinni. Sajnos nem mindig jut erre idő. Miután hazaért töltse idejét kutyusával, sétáljanak, játszanak, tanítsa, egyszerűen csinálják azt, amit a kutyája szeret.

Amikor a kutyája minden mellette elhaladóra ugat, mindig adja ki a parancsot, hogy ne ugasson, pl. halgass, marad stb. Amennyiben szót fogad, jutalmazza meg. Soha ne kiabálva adja ki a parancsot. Így azt érheti el, hogy a kutya félni fog, vagy azt fogja hinni Ön is ugat és ez így van rendjén. Ennek köszönhetően ahelyett, hogy leszoktatná, ugatási szokását erősítheti. A kutyát akkor is jutalmazhatja és dicsérheti, amikor csendben van. Ajutalomnak köszönhetően megtanulja, hogy megéri nem ugatni. De ha már mindent kipróbált és a kutyája nem tanulta meg a leckét, próbálja ki az ugatásgátló nyakörvet.

Ugatásgátló nyakörv

Mikor már mindent kipróbált…

Az Ugatásgátló nyakörv jbő választékban kapható a piacon. Az összes hasonló alapelven működik, ahogy az elektromos nyakörvek többsége. Amikor a kutya elkezd ugatni, a nyakörv egy hangjelzést ad ki; amennyiben a kutya továbbra is ugat, egy rövid elektromos impulzust kap. Az impulzus kellemetlen, de nem veszélyes vagy fájdalmas. A kutya rövid időn belül megjegyzi a jelek sorrendjét és a büntetést, melynek oka a nem kivánt viselkedése . Az elektromos nyakörveken kívül léteznek ultrahangos nyakörvek (magas hangot adnak ki, melyet csupán a kutyák hallanak, ezután az Ön által rögzített parancsa is következhet, pl. az Ugatásgátló nyakörv DOG-B02), rezgéses nyakörvek (hangjelzés után különböző fokozatú rezgés következik, pl. BENTECH T40V) esetleg permetező nyakörv (a kutya orrába fúj, mellyel eltereli figyelmét).

Az összes nyakörv hangrezgés alapján működik. A környaző hangokra nem reagálnak. A vevő a kutya nyakörvére, hangszálaihoz közel levő helyre van feltéve, hogy a készülék felismerje ugatását. A nyakörvnek feszesen kell lennie elhelyezve, hogy ne mozogjon, viszont biztonságosan, hogy ne fojtsa kutyáját. Kicsi súlyának köszönhetően a nyakörvet kis kutyákra is használhatja. Az ugatásgátló nyakörvek többsége vízálló, utántölthető és az impulzusok erőssége több fokozatban állítható. A nyakörvek ára elérhető a kutyatulajdonosok többségének részére.