Az elektromos nyakörvvel való kiképzés módszere

Ekkor posztolva: dec 17, 2018

Kategóriák: Cikkek

Egy kutyának egy elektronikus oktató nyakörvvel történő képzése két fázisra osztható. Az első fázis otthon történik, ahol a kutya megismerkedik a nyakörvvel, ahol a környező dolgok nem zavarják, nem vonják el a figyelmét, így csak Önre összpontosít. A második fázis kint történik. Ez a képzés bonyolultabb része mely tapasztalatot igényel az első fázisból. Hirtelen nem Ön az egyetlen dolog amire a kutya összpontosít. Számos más dolog van körülötte, ami érdekli. A következő sorokban elmondjuk mindkét fázist és néhány trükköt, hogy az elektronikus oktató nyakörv ne csak egy büntető eszköz legyen. Ne feledje, hogy ez az elektronikus oktató nyakörv nem lehet a kutya életének tartós része. Csupán ideiglenes eszköz a rossz szokások felismerésére és a parancsok elsajátítására.

A kutyának át kell váltania a nyakörv nélküli parancsokról a nyakörvvel történő parancsokra. Ennek pozitív módon kell megtörténnie, hogy a nyakörv ne büntető eszköz legyen.

Hogyan kezdje el: A nyakörvvel kikapcsolt módban kezdjen dolgozni. Ossza fel a kiképzést mondjuk tíz körre. Mindegyik kör valamilyen alap parancsot fog tartalmazni, amit már régebben megtanult a kutya, mint pl. ül, fekszik stb. Ismételje meg a kutyával ezeket a parancsokat gondosan, egyszerűen és főleg pozitívan. Ne feledje a kutyát dícsérni. A következő körben fokozatosan adjon hozzá bonyolultabb helyzeteket, parancsokat. Legyen a kutyától távolabb, legyen körülötte valami zavaró tényező, ami esetleg elvonhatja a figyelmét, stb. Fokozatosan utánozni kell a kültéri környezetet. Amikor a kutya megfelelően reagál a parancsokra, csak akkor ismertesse meg a nyakörvvel. A következő körben a nyakörvet alacsony szintű fokon használja.

1. Fázis - otthon

A technika egyszerű. A nyakörvön állítsa be a lehető legalacsonyabb szintet. Javasoljuk a vibrációt. Adjon a kutyának olyan parancsokat, amiről tudja, hogy már ismeri és amit már gondosan begyakoroltak. Most egy fontos rész következik. Amikor parancsot ad – nyomja meg a parancs gombot. Ügyeljen arra, hogy a kutya engedelmeskedjen és amint reagál a parancsra, a gombot a lehető leggyorsabban engedje el. Esetleg mondja ki a parancsszót „ül!” és nyomja meg a gombot. A kezével, azonnal és óvatosan, nyomja le kutya farját, hogy leüljön, és engedje el a gombot. Ahogy elengedi a gombot, dícsérje meg és csak utána engedje el a kutyát.

Fokozatosan növelje a nehézséget. Például növelje a távolságot a kutya és Ön között. Meghoszabbíthatja a képzés idejét is. Győződjön meg arról, hogy az elektromos nyakörv mindig a legalacsonyabb vagy nagyon alacsony szintre van állítva.

Több egymást követő kör után fokozatosan halassza későbbre a parancsgomb indítását. Így megadja a kutyának az esélyt, hogy „győzzön” a nyakörv felett. Ezzel megtanítja, hogy gyorsan reagáljon a parancsokra. Lehetővé teszi, hogy a kutya átvegye az irányítást a nyakörv felett. A kutya pontosan azt teszi, amit Ön akar, de ugyanakkor úgy gondolja, ő az, aki dönt. Ez az operatív kondicionálás egyik formája (úgynevezett sikeres tanulás), amelyet évtizedekkel ezelőtt B. F. Skinner dolgozott ki. Ez tökéletes módja annak, hogy "irányítsa" a kutya viselkedését.

2. Fázis – szabadban

Amikor a kutya képes szótfogadni a legalacsonyabb szinten, lépjen a következő képzési szintre. Vigye ki a kutyát, lehetőleg olyan helyre, ahol nem érzékel túl sok környezeti változást. Egyenlőre kapcsolja ki az impulzust, de állítson be olyan erős vibrációt, amilyet a kutya otthon megszokott. Természetesen igyekszünk elkerülni az erős intenzitást. Ha a kutya nem reagál az ismert intenzitásra, ez esetben fokozza. Mivel ez egy új környezet, előről kell kezdeni a képzést. Ismételje meg a parancsokat, amiket otthon már tökéletesen teljesített. Amint probléma merül fel, használja az elektromos oktató nyakörvet. Kövesse azt a lépéseket, melyeket az otthoni képzésnél. Ügyeljen arra, hogy fokozatosan késleltesse a parancsgomb megnyomását. Az eredmény sokkal gyorsabb lesz.

Minden alkalommal, amikor megváltoztatja a képzés helyét, újra kell kezdenie a legegyszerűbb parancsokkal. Ez időpocsékolásnek tűnhet, de higyje el, az eredmény látható lesz. Türelmének köszonhetően az eredmény gyorsabb lesz. Végül egy engedelmes kutyája lesz, aki nem függ az elektromos nyakörvtől. Pont ez az, amit el szeretnénk érni.

Figyelmébe ajánljuk a Tippek és trükkök elektromos nyakörvvel való kiképzéshez és Hogyan válasszunk elektromos kiképző nyakörvet.