Hogyan szoktassuk pórázhoz a kutyát, hogy ne húzza?

Ekkor posztolva: dec 14, 2018

Kategóriák: Cikkek

Legtöbbjük már biztosan tapasztalta, mikor alig várja a közös sétát, hogy végül a kutyája olyan, mint akit puskából lőttek ki. A pórázon való sétálás egy elháríthatatlan probléma, és a kutya mindig húz és húz. Úgy érzi, hogy mindent megpróbált, és semmi sem segített? Ne felejtsük, hogy ebben az esetben is a szabály az, hogy türelem rózsát terem.

A kommunikáció az alap

A kutyának van pár egyszerű igénye. Az ürülék, az étkezés és az alvás mellett a mozgás és más kutyákkal töltött idő is beletartozik. Rendszeres séta által ebből az öt igényéből, hármat teljesítünk. A probléma akkor merül fel, amikor egy engedelmes és csendes kutya sétálására vágyakozunk, mint a kutya gazdája, miközben a kutyának hirtelen "az egész univerzum" nyílik meg szemei előtt. Itt egy lámpa amit meg kell szagolnia, itt egy kavics, amit le kell pisilnie, mindenkit üdvözölnie kell akivel találkozik, és mindezt sokkal gyorsabb tempóban, mint amihez szoktunk és amire felkészültünk. Elkerülhetetlen, hogy a kutya után szaladunk miközben ő nem hall, nem lát, csak rohan. A megoldás egyszerű – a helyes kommunikáció.

Hogy vessünk véget a sétának, ami tönkretesz?

Mikor a kutya húzza a pórázt és mi dühösen rángatjuk és kiabálunk vele, a kutya egyáltalán nem érti, mit akarunk tőle. Találjon ki egy parancsot, egy szavat, amit mindig használni fog, mikor azt akarja a kutyától, hogy ne húzza a pórázt. Szólítsa nevén a kutyát, hogy elnyerje figyelmét és utána használja a parancsot (pl. „lassan“, „ne“). Ha a kutya nem reagál, teljesen álljon meg, vagy kezdjen el tolatni. Amint a kutya lassul vagy megáll, dicsérje meg vagy jutalmazza finomsággal. Legyen figyelmes és mindig mikor a kutya példásan sétál, nem húz, használja a parancsszót, hogy összekösse a parancsot a kívánt viselkedéssel, nagymértékben dicsérje és jutalmazza. Ismételje ezt az eljárást mindaddig, míg a séták nem lesznek verejték és fájó végtag mentesek. Soha ne törjön meg, ne engedjen a parancsból. Amint hagyni fogja, hogy a kutya húzza, ez lesz a kutya számára az egyetlen megszokott módja annak, hogy eljusson oda, ahová szeretne. Mutassa meg a kutyénak, hogy ennek más módja is van.

Hogyan segítsük önmagunkat

Ha elfogyott a türelme, vagy úgy érzi, hogy a fent leírt módszer nem Önnek való, segítségére lehet a következő termék használata.

Húzás elleni nyakörv - megbízható, gyors beavatkozás. A nyakörvet a kutya nyakára teszi és a póráz meg a nyakörv közé helyezze az eszközt, amely túlzott húzás esetén impulzust vagy vibrációt küld (beállítástól függően). A kutyának ez kellemetlen érzés, mely alapján gyorsan megérti, hogyan viselkedjen, hogy ezt az érzést ne hívja újra elő.

Húzás elleni nyakörv

HALTI – oktatási segédeszköz, mely a kutya nyakát és pofaját fogja körül. A pórázhoz úgy van csatlakoztatva, hogy húzás esetén a kutya fejét a gazda felé fordítja és összeszorítja az állkapcsát, ami alárendelt reflexet okoz a kutyánál. Ezután kellene jönnie az Ön által megadott prancsnak, ami lelassítja a kutyát.

Nem ajánlatos fujtó nyakörvet használni, ami semmilyen hatást nem gyakorol, kivéve hogy nagyon kellemetlen a kutyának. Az engedelmetlen kutyáknak a flexi póráz sem ajánlott. Igaz, hogy a kutya hoszabb pórázon van és jobban mozoghat, de nagyon nehezen szabályozható és a kutya könyebben megrántja, húzza és elhiszik vagy sem, a flexi póráznak is van vége. A flexi pórázt tegye el arra az időre, mikor a kutya már megtanul engedelmesen pórázon sétálni. Ekkor már a séta mindkettőjüknek élvezetes lesz.

Tanács a végére

Felejtse el azt a közmondást, hogy kutyából nem lesz szalonna. Általában minden kutya magas életkorig képes tanulni, csak kicsit több türelem kell hozzá.